Nek-schouderklachten
Pijn in de schouder, de bovenarm of het schouderblad is één van de meest voorkomende klacht van tegenwoordig. Met name werkgerelateerde aspecten kunnen hier een mogelijke oorzaak voor zijn. Denk aan repeterende handelingen zoals bij het werken met een computer of productiewerkzaamheden. Maar ook sportletsels of een val zijn veel voorkomende oorzaken van pijn in de schouder. De schouder is een complex gewricht waar in veel gevallen specifieke kennis vereist is om een juiste behandeling en een goed herstel mogelijk te maken. Fysiotherapie Verloop is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van schouderklachten.
Schoudernetwerk Zuid-Oost Nederland
Wij zijn aangesloten bij het schoudernetwerk Zuid-Oost Nederland. Dit is een samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten en manueel therapeuten met als doelstellingen gezamenlijk de kennis en behandeling omtrent schouderklachten te verbeteren. Om lid te worden zijn specifieke opleidingen en ervaring vereist. Daarnaast organiseert het netwerk jaarlijks meerdere bijeenkomsten waarbij vooraanstaande zorgprofessionals op het gebied van schouderklachten presentaties en workshops verzorgen. Tijdens deze scholingen worden de nieuwste inzichten en behandeltechnieken besproken door artsen en fysiotherapeuten uit binnen en buitenland.
• Zie ook: www.snzon.nl.
Impingment (inklemming)
Schouder impingement zijn klachten van de schouder ten gevolge van inklemming van weefsel (pees, slijmbeurs) tussen de schouderkop en het schouderdak bij het heffen van de arm.
Dit veroorzaakt pijn en beperkt de bewegingsmogelijkheid van de arm.
Deze inklemming kan verschillende oorzaken hebben:
– Te weinig ruimte tussen de schouderkop en schouderdak door een afwijkende vorm van het schouderdak, het dikker worden van pezen, verkalkingen of irritatie van de slijmbeurs (primair impingement)
– Zwakte van de spieren die het schoudergewricht stabiliseren en de spieren die het schouderblad bewegen en stabiliseren; verkorte spieren.
– Instabiliteit van de schouder
– Te weinig beweeglijkheid van het schouderkapsel
Symptomen
– Pijn in de bovenarm en in sommige gevallen in de onderarm bij het heffen van de arm/werken boven schouderhoogte
– Pijn ‘s-nachts bij het liggen op de schouder en omdraaien.
Diagnostiek
De diagnose kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek vermoed worden.
Met echografie kunnen eventueel kalkdepots, spierscheuren en slijmbeursontstekingen opgespoord worden.
Rontgenonderzoek kan duidelijkheid geven over de ruimte in de schouder of een eventuele artrose.
Behandeling
– Rust: vermijden van de pijnlijke bewegingen
– Fysiotherapie gericht op verbetering van de beweeglijkheid van de schoudergordel en verbetering van de spierfunctie.
– Soms wordt een cortisonen injectie gegeven.
Operaties waarbij de ruimte tussen schouderkop en schouderdak groter gemaakt wordt, door een deel van het bot van het schouderdak weg te nemen, worden steeds minder uitgevoerd.
Rotator cuff letsels
Een verkalking kan ontstaan in de pezen van de rotator cuff (rotatorenmanchet). Die vier pezen vormen samen één groot peesblad dat vastzit aan de schouderkop. Ze zijn de uitlopers van vier spieren die vertrekken van het schouderblad. Ook kunnen er scheuren in de pezen ontstaan. Deze kunnen geleidelijk ontstaan tijdens het ouder worden (meestal boven de leeftijd van 50-60 jaar) of plotseling door een trauma.
Symptomen
De klachten passend bij een scheur en/of verkalking in deze pezen lijken sterk op impingementklachten (inklemmingsklachten) doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit:
– Pijn die u ’s nachts uit de slaap kan houden
– Pijn die verergert bij bewegen (met name heffen) van de arm.
– Vaak is er uitstraling naar de nek en/of de bovenarm.
– Werkzaamheden boven het hoofd verergeren de klachten.
– Bij een grote scheur van één of meerdere pezen is er mogelijk krachtsverlies.
Diagnostiek
Een scheur of verkalking kan op grond van uw verhaal of bij lichamelijk onderzoek vermoed worden. Een Echo, CT of MRI kan de diagnose bevestigen.
Behandeling
Een gescheurde pees geneest niet vanzelf. De behandeling kan zonder of met een operatie gebeuren. Meestal opereert men pas als de niet-operatieve behandeling niet helpt.
Een verkalking wordt in de meeste gevallen niet operatief behandeld. De behandeling bestaat uit:
– Rust. Vermijd tijdelijk de bewegingen die pijn uitlokken
– Fysiotherapie. Eerst om je schouder soepel te houden en later spierversterkende oefeningen.
– Shockwave. Dit is een behandeling met geluidsgolven die de doorbloeding lokaal in de pees stimuleert.
– Cortisonen injectie.
Een gedeeltelijke scheur in de pees wordt meestal niet-operatief behandeld terwijl een volledige scheur vaak een indicatie is voor een operatie. Hierbij wordt de pees vastgehecht op de schouderkop.Niet operatieve behandelvormen bestaan uit rust, fysiotherapie en eventueel een cortisonen injectie.
Instabiliteit
Instabiliteit van het schoudergewricht houdt in dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren.
We onderscheiden passieve en actieve instabiliteit en instabiliteit in één of in meerdere richtingen.
Er zijn 3 manieren om klachten te krijgen als gevolg van instabiliteit:
– Door een ongeval.
– Door langdurig/overmatig bewegen in de eindstanden van het gewricht. Dit komt vaak voor bij topsporters. Denk hierbij aan werpsporten, tennissen, turnen etc.
– Door algemene hypermobiliteit of laxiteit. Dit kan aangeboren zijn of een hormonale oorzaak hebben
Indien er geen behandeling wordt ingesteld zal de aandoening ernstiger worden en kan ze aanleiding geven tot een vroegtijdige artrose van de schouder.
Symptomen
Bij instabiliteit van het schoudergewricht kunnen verschillende klachten ontstaan:
– Heftige pijnscheuten. De stekende pijn bevindt zich meestal aan de voorzijde van de schouder en meestal op het moment van bovenhands krachtzetten.
– Indien de spieren niet in staat zijn de kop goed in de kom te houden en de kop omhoog schuift, kan een inklemming ontstaan.
In geval van een actieve instabiliteit ontstaan de pijnscheuten soms ook in de ruststand van de schouder.
Bij lang bestaande klachten zijn bovenhandse werkzaamheden en sporten maar beperkt mogelijk. Soms is de nachtrust ook gestoord.
Diagnostiek
De diagnose kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek vermoed worden.
Behandeling
Fysiotherapie:
Veel en goed oefenen dient de instabiliteit tot het minimum te beperken. Vaak wordt ook in aanliggende gewrichten (nek, lage rug, bekken) getraind om de stabiliteit te verbeteren. Bij ouder worden neemt de hypermobiliteit gelukkig vaak af en dat leidt tot vermindering van klachten. Operaties hebben vaak weinig effect.
SLAPleasie (labrum letsel)
De schouder bestaat uit drie botstukken. Het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. Een gedeelte van het schouderblad, het glenoïd genaamd, vormt de kom van de schouder. Het glenoïd is ondiep en plat. Het labrum is een rand van zacht materiaal die de kom uitdiept. Het zachte materiaal van het labrum kan klem komen te zitten tussen het glenoïd en de kop van de bovenarm. Wanneer dit gebeurt, kan het labrumweefsel gaan scheuren.
Symptomen
Het belangrijkste symptoom bij een labrum scheur is een scherp gevoel van uit de kom schieten of klem zitten bij bepaalde bewegingen van de schouder.
De belangrijkste symptomen zijn:
– Pijn, meestal bij bewegingen boven het hoofd en geeft een klemmend of knarsend gevoel
– Soms nachtelijke pijn of pijn gedurende dagelijkse activiteiten
– Een gevoel van instabiliteit in de schouder
– Verminderde bewegingsuitslagen
– Krachtsverlies
Diagnostiek
De diagnose kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek vermoed worden. Alleen een MRI scan mét contrast in de schouder kan het letsel aantonen.
Behandeling
Fysiotherapie: Door intensieve behandel- en oefenmethodes kunnen de klachten sterk verbeteren. Bijvoorbeeld door oefentherapie, waarbij heel gericht op kracht in de schouder wordt getraind.
Bij een kijkoperatie wordt het gescheurde labrum teruggehecht. Vervolgens vindt revalidatie bij een fysiotherapeut plaats.