Rug- en nekklachten
Rugpijn is de meest voorkomende klacht waarvoor mensen naar de fysiotherapeut komen. Er kunnen heel veel uiteenlopende oorzaken zijn voor het ontstaan van lage rugklachten. Hieronder staan 2 veelvoorkomende oorzaken beschreven. Natuurlijk behandelen wij nog veel meer soorten rugklachten. Het is voor ons altijd belangrijk eerst te achterhalen wat de oorzaak is van de klacht. Dit klinkt logisch maar uit ervaring weten wij dat dit niet altijd gebeurt. Het is belangrijk de bron van de klachten aan te pakken om er zo voor te zorgen dat de klachten niet telkens terugkomen. Veel mensen hebben pijn in de rug en zijn er een soort van aan “gewend”. Zij hebben vaak meerdere episoden van rugpijn per jaar. Het is met name in deze groep belangrijk om verder te kijken en niet alleen de symptomen te bestrijden. Als manueel therapeut brengen we de stand en het functioneren van de omliggende gewrichten in kaart. Vaak ligt de oorzaak van rugpijn elders in het lichaam. Hierdoor is er een verkeerd beweegpatroon en/of houding ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door werkgerelateerde activiteiten. Samen met u maken we een plan om de oorzaak aan te pakken en de balans te herstellen.
Rugnetwerk Zuid-Oost Nederland
Wij zijn aangesloten bij het Rugnetwerk Zuid-Oost Nederland. Dit is een samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten en manueel therapeuten met als doelstellingen gezamenlijk de kennis en behandeling omtrent rugklachten te verbeteren. Om lid te worden zijn specifieke opleidingen en ervaring vereist. Daarnaast organiseert het netwerk jaarlijks meerdere bijeenkomsten waarbij vooraanstaande zorgprofessionals op het gebied van rugklachten presentaties en workshops verzorgen. Tijdens deze scholingen worden de nieuwste inzichten en behandeltechnieken besproken door artsen en fysiotherapeuten uit binnen en buitenland.
• Zie ook: www.rugnetwerkzon.nl.
A-specifieke lage rugpijn
Binnen de fysiotherapeutische- en manueel therapeutische zorg wordt lage rugpijn doorgaans ingedeeld in twee vormen, te weten: a-specifieke en specifieke lage rugpijn. Hieronder wordt de term a-specifieke lage rugpijn nader toegelicht.
Bij a-specifieke lage rugpijn staat pijn in de lage rug- en bekkenregio op de voorgrond. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar de bovenbenen. De pijn kan plotseling ontstaan, maar ook geleidelijk. De pijn kan hevig zijn of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer (goed) mogelijk.
In de meeste gevallen(90%) is er bij lage-rugpijn geen aanwijzing voor een hernia of een andere beschadiging van de rug. Lage rugpijn komt vaak voor en gaat meestal vanzelf weer over. U kunt al vrij snel weer uw normale bezigheden oppakken. Het kan langer duren voordat de pijn helemaal weg is. Bij meer dan 90% van de mensen leiden acute lage rugklachten niet tot werkverzuim. Van de mensen die niet kunnen werken, is ongeveer 75% binnen 4 weken weer aan het werk.
Er is sprake van een ‘normaal’ beloop in de tijd, wanneer u uw dagelijkse activiteiten en werk steeds beter kunt uitvoeren(tot het niveau van voor uw klachtenepisode). Vaak zal ook de pijn verminderen. Dit houdt niet in dat de rugpijn altijd in zijn geheel zal verdwijnen, maar dat de klachten u niet meer belemmeren in uw dagelijkse bezigheden.
Er is sprake van een afwijkend beloop in de tijd wanneer uw beperkingen in het dagelijks leven niet minder of zelfs erger worden(binnen 3 weken na het ontstaan van de klachten).
Diagnostiek:
Soms kunnen de klachten terugkomen of blijven ze erg lang bestaan. Als u vaak of lang last heeft van lage rugpijn is het goed om na te gaan waarom dat zo is. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk. Soms is bijvoorbeeld te weinig spierkracht een oorzaak. Bij sommige mensen komt het doordat ze niet goed weten hoe ze het beste met rugpijn kunnen omgaan. Andere mensen durven bepaalde bewegingen niet meer te maken. Ook spanningen of een sombere stemming kunnen het herstel van lage rugpijn belemmeren.
Om de mogelijke oorzaken goed in kaart te brengen kan de therapeut u vragen om een vragenlijst in te vullen. Informatie over deze mogelijke oorzaken helpt de therapeut om een goede diagnose te stellen en samen met u de beste behandeling te kiezen. Dat draagt bij aan een voorspoedig herstel van uw klachten.
Verder zal de fysiotherapeut/manueel therapeut u lichamelijk onderzoeken. Dit houdt in dat hij/zij zal kijken naar de stand van uw rug, uw houding, hoe u beweegt, de spierspanning in de rug, de beweeglijkheid van de rug etc.
Behandeling:
De beste behandeling bij de meeste soorten lage rugpijn bestaat in elk geval uit informatie, advies en vaak ook oefentherapie. De fysiotherapeut of manueel therapeut is in dat geval uw coach op weg naar herstel. Bij die rol van coach hoort ook het bespreken van de oorzaken voor het steeds terugkeren of lang duren van de lage rugpijn.
Voor uzelf en voor de therapeut is het belangrijk om te weten of de behandeling effect heeft. Daarom bespreekt de therapeut regelmatig het verloop van uw klachten. Daarnaast is het vaak nuttig om aan het begin en aan het einde van de behandeling uw klachten te meten. Daarvoor vraagt de therapeut u dan om één of enkele vragenlijsten in te vullen. Ook dit kan helpen bij het stellen van een goede diagnose en de keuze van een juiste behandeling. Een optimale behandeling voor het beste resultaat.
Hernia (HNP)
De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Een hernia is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt.
Een hernia is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten. Bij mensen boven de 50 jaar ontstaat een hernia vaak door slijtage, dit is een normaal proces bij het ouder worden. Een hernia hoeft dus geen klachten te geven. Een hernia met klachten komt het meeste voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.
Symptomen
Symtomen die mogelijk door een HNP veroorzaakt worden:
– Pijn in de onderrug.
– Uitstralende pijn in het been. Meestal in één been, maar in sommige gevallen ook in beide benen en/of de bil(len).
– Tintelingen of doof gevoel in het verzorgingsgebied van de zenuw
– Krachtsverlies van spieren.
– Klachten verergeren door hoesten, niezen en persen.
Diagnostiek:
De fysiotherapeut kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek aantonen dat er mogelijk sprake is van een hernia.
Behandeling
De fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van uw klachten. Aan de hand van lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut in samenspraak met u een behandeling opstellen. Deze behandeling zal bestaan uit tips en adviezen, oefeningen ter vermindering van pijn en opbouw van de belastbaarheid en indien nodig de rug losmaken met mobilisatie technieken. Over het algemeen is het beloop van een hernia gunstig en goed te behandelen met fysiotherapie.
Indien fysiotherapie niet het juiste resultaat oplevert kan verwijzing naar een specialist voor verder onderzoek zinvol zijn. Echter uit onderzoek blijkt dat het verschil na 1 jaar tussen een operatie en een fysiotherapeutische behandeling weinig verschil oplevert in pijn en beperkingen. Een operatie wordt tegenwoordig niet snel meer uitgevoerd, behalve als de klachten progressief zijn (erger worden) of de pijnklachten niet te verdragen zijn en er geen andere mogelijkheden zijn.